post-title Sezona je bolja od očekivanog, ali moramo se nastaviti pridržavati mjera kako ne bi imali većih problema

Sezona je bolja od očekivanog, ali moramo se nastaviti pridržavati mjera kako ne bi imali većih problema

4-Sezona je bolja od očekivanog, ali moramo se nastaviti pridržavati mjera kako ne bi imali većih problema

Objavljeno: 12. kol. 2020.

Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, ujedno i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije osvrnuo se na ostvarene rezultate u aktualnoj turističkoj sezoni, koji su bolji od očekivanog. Osim toga, Smolić je predstavio i prijedloge gospodarskih mjera za oporavak i otpornost turističkog sektora koje je Hrvatska obrtnička komora uputila ministrici turizma Nikolini Brnjac.

– Mislim da svi možemo biti zadovoljni, i ugostitelji i turistički djelatnici, jer smo ostvarili i više nego što je očekivano od ove sezone. U našoj županiji do 9.8. ostvareno je 45 posto dolazaka, i 55 posto noćenja u usporedbi s prošlom godinom. Ako se nastavi ovim tempom, bit ćemo na oko 50 posto prošlogodišnjeg prometa, a predviđanja su bila oko 30 posto. Napravili smo dobar posao s ozbiljnim pristupom i uvođenjem mjera na vrijeme, dali smo jednu sigurnost ljudima zbog čega nam i dolaze. Imamo najbolje rezultate na Mediteranu po dolascima i noćenjima stranih gostiju, i upravo zato moramo se i dalje pridržavati mjera – smatra Smolić.

Smolić je apelirao na sve ugostitelje i turističke djelatnike da se drže propisanih mjera, socijalne distance, dezinfekcije i nošenja maski.

– Bojimo se jeseni i onoga što nam slijedi i zato moramo biti odgovorni i ostati zdravi. Vidimo da se događaju žarišta na velikim okupljanjima, zatvorenim prostorima, vjenčanjima, klubovima… Apeliram na sve da se maksimalno potrude i drže propisanih mjera i izbjegavaju bliski kontakt. Znamo da je to glazba, opuštanje i slično, ali moramo biti svjesni da je u interesu cijele industrije da se držimo mjera, inače ćemo doći u probleme – ističe Joso Smolić.

Prijedlozi mjera: Manji PDV, bespovratna sredstva i ulaganja u turizam

Nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nedavno je održala sastanak s predstavnicima iz svih sektora u turizmu, na kojem je kao predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore bio i Smolić. Razgovaralo se o problemima u pojedinim sektorima, a Hrvatska obrtnička komora uputila je prijedlog gospodarskih mjera za ugostiteljsko-turistički sektor.

– Čeka nas 6,5 milijardi nepovratnih sredstava od EU za oporavak gospodarstva, a naša nova ministrica ima iskustva i znanja da učini sve da opstanemo i da najveći dio sredstava bude usmjeren prema turizmu i ugostiteljstvu. Mi ugostitelji donijeli smo zajednički zaključak i snažno se zalažemo za produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta do konačnog oporavka ugostiteljsko -turističkog sektora. Želimo zadržati djelatnike i zato smatramo da je nastavak potpora od krucijalne važnosti.

Također, tražimo da stopa PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva bude 13 posto, jednako kao što iznosi i ranije smanjena stopa PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu. Vezano uz financijske instrumente potpore obrtništvu u turističkom sektoru uputili smo prijedlog da se ponovno aktivira posebna HAMAG-BICRO kreditna linije potpora poslovnim subjektima pogođenim COVID-19 epidemijom, ali uz jednostavniji proces prijave. Također, zalažemo se i za uspostavu kreditne linije potpore turističkom sektoru ugroženom epidemijom posredstvom HBOR- a s tim da takva kreditna linija bude pristupačna za obrtnike, mikro i male poduzetnike, odnosno da minimalna dodijeljena sredstva budu 10 000 eura- naglasio je Smolić.

Među prijedlozima obrtnika su i osiguravanje posebnog fonda bespovratnih sredstva za očuvanje i održivosti obrtništva u ugostiteljsko- turističkom sektoru i određivanje moratorija na sve kredite i kamate za sve subjekte u ugostiteljstvu i turizmu do 1. listopada 2021. godine.

– U očekivanju smjernica Europske komisije za višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., vezano uz izradu i apliciranje projekata s ciljem oporavka i jačanja obrtništva kao važne karike u ugostiteljsko-turističkom sektoru snažno se zalažemo za izradu operativnog projekta sustavnog povezivanja hrvatskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda s ugostiteljskim i turističkim sektorom. To je preduvjet brendiranja hrvatskih županija, a time i cijele Hrvatske kao gastro destinacije. Povezivanje proizvođača s ugostiteljima moj je cilj otkad sam postao predsjednik Ceha ugostitelja, a moramo se povezati s domaćim proizvođačima, OPG-ovima i što više koristiti domaće namirnice.

Jedna od ideja je i izrada projekta čiji je cilj da svaka županija dobije višenamjensku Kuću tradicijskog obrta i nematerijalne baštine u svakoj županiji u kojoj bi se zorno predočio posjetiteljima proces rada pojedinih tradicijskih obrta, nešto slično kao što postoji u NP Krka, a takav punkt imao bi turističku i edukativnu namjenu. To su samo neki od naših prijedloga, a radit ćemo aktivno u suradnji s ministarstvom na svim mjerama, kako bi ostali zdravi kao poslovni subjekti, ali i kao građani. Još jednom apeliram na sve da se pridržavaju mjera kako bi izbjegli bilo kakve sankcije i zatvaranja – zaključio je Smolić.